Ismételten NAPENERGIA.

Mindíg tavasz felé találkozhatunk ezen energia hasznosítását szorgalmazó újságcikkekkel, de valahogy tartunk tőle, nem hiszünk abban, hogy itt nálunk is hasznosíthatnánk. Pedig ez nem így van. Pécs és környéke nem csak a mediterrán hangulatok városa, hanem a mediterrán időjárásé is. Hiszen tudjuk, itt nálunk a füge is megterem. Az éves napos órák száma eléri a 2000-et ami azt jelenti, ha a nap naponta 6 órán keresztül süt, akkor 333 napon keresztül (10 hónap) használhatjuk a nap energiát csapdába ejtő szerkezetünket. Másik tényező, mely általában elbátortalanít ezen készülékek beszerzésétől, azok árai. Valóban, hazánkban eddig német, osztrák és cseh gyártmányokkal találkozhattunk.

Ezeket a típusokat fűtésre, pontosabban fűtésrásegítésre kombinálva használati melegvíz előállítással tervezik. Beszerelésük bonyolultsága és mikroprocessoros vezérlésük miatt áruk nyolcszázezer és másfélmillió forint között változik. 2003-ban még csak 12,5% ÁFA terhelte ezeket a szerkezeteket, és aki szerencsés is volt, az eddig pályzatokon állami támogatást is nyerhetett hozzá. Így már nem olyan bíztató a helyzet - a napenergia hasznosítás helyzete. Talán egy kis remény tűnik fel a látóhatáron, apró lépésekkel próbálkozva a 35 éves tapasztalattal rendelkező görög és olasz gyártók termékei által. Egyszerű, magunk által felszerelhető, gravitációs rendszerű típusokkal. Használati melegvíz előállítására alkalmasak, áprilistól októberig biztosan alkalmazhatjuk ezeket.

Elhelyezésüknél lényeges, hogy a hőcserélő bojler feljebb helyezkedjen el a napkollektornál. Áruk bojler és kollektormérettől függően háromszázezer és négyszázezer forint között van. Élettartamuk tíz években mérhető. Azoknak, akik a környezetvédelmet és az energiaárak növekedését isszem előtt tartják, szeretettel és melegen ajánljuk ezeket a típusokat.


rendszer metszethez kérem kattintson a képre

Az állóbojlereket olyan rendszereknél alkalmazzuk, ahol a kollektorok lejjebb helyezkednek el mint a bojlerek, így a hőcserélő folyadék magától nem jut a bojlerbe, keringtető szivattyút és ún. vezérlést kell alkalmaznunk. A bojlerekben csőspirál által történik meg a hőcsere. Termékeink között kétcsőspirálos bojler is van, a második csőspirál a fűtőkazánunk energiáját tudja átadni a bojlernek napsütés mentes napokon. Mindegyik általunk forgalmazott bojlerben 1-1 db 4kW-os elektromos fűtőszál is helyet kapott.